Circulair voer is veevoer dat volledig is samengesteld op basis van rest- en retourstromen van voormalige levensmiddelen. Circulaire grondstoffen hebben geen directe of indirecte voedselcompetitie met de mens en ze zijn níet geteeld met de intentie om als veevoer te dienen. Voor circulaire grondstoffen geldt over het algemeen dat ze een kleinere CO₂ footprint hebben dan reguliere grondstoffen met vergelijkbare voedingswaarde.
Bij de productie van voedsel zijn er altijd onbedoelde en onvermijdelijke verliezen waardoor iets niet op de markt voor humane consumptie terecht komt. Denk bijvoorbeeld aan koekjes die zijn gebroken of broden die verkeerd gevormd zijn. Deze verliezen hun waarde op de markt voor humane consumptie, maar behouden natuurlijk hun voedingswaarde. Dat maakt dit soort voormalige levensmiddelen bij uitstek geschikt als grondstof voor veevoer.
Een aantal voorbeelden van hoe rest- en retourstromen onbedoeld ontstaan:
- Productiefouten die leiden tot beschadigde of onafgewerkte producten of een verkeerde vorm, kleur, smaak of etikettering.
- Overschotten als gevolg van seizoensgebonden productie zoals kerstbroden, paaseitjes of oranje tompoezen.
- Het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.
- Overschotten veroorzaakt door bijvoorbeeld logistieke problemen of het beëindigen van een productielijn.
De CO2-footprint van circulair voer is vrijwel altijd 50-60% kleiner dan die van regulier of biologisch veevoer. Alleen het transport en de bewerking tot veevoer worden gerekend tot de footprint van circulair voer. Dat zit zo: volgens de wereldwijd erkende methode van PEFCR wordt de CO2-belasting verdeeld naar rato van de economische waarde van een product. Omdat veel grondstoffen al volledig afgewaardeerd zijn op het moment dat ze tot circulair veevoer verwerkt worden, zorgt dit voor een aanzienlijke verkleining van de footprint.
Broodmeel, knäckebröd, chips, koekjes, zuivelproducten, vleesvervangers, chocola, en snoep zijn de meest gebruikte producten. De leden van VIDO zijn gespecialiseerd in het verzamelen, vervoeren, uitpakken en verwerken van deze producten tot hoogwaardig veevoer.
Het continue (door)ontwikkelen van gemeenschappelijke kwaliteitsnormen is één van de kerntaken van VIDO. Met uitgebreide controles van grondstoffen, traceerbaarheid door track- en trace-systemen en transparante HACCP-processen, zorgen leden voor kwaliteit en veiligheid. Bovendien zijn alle bij VIDO aangesloten bedrijven GMP+ gecertificeerd.
De Ladder van Moerman visualiseert wat de beste manier is om voedselverspilling tegen te gaan (zie onderstaand, bron: circulairvoer.nl). (Her)gebruik van voor mensen ongeschikt voedsel en gebruik van voedselresten als diervoeding staan hoog op de ladder.

Staat jouw vraag hier niet tussen en wil je meer weten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.