De Europese Milieuagentschap (EEA) heeft recent een rapport gepubliceerd dat duidelijk maakt hoe belangrijk het is om voedselverspilling te voorkomen door voormalige levensmiddelen in te zetten als diervoeder. In 2022 werd er in Europa maar liefst 59 miljoen ton voedsel verspild. Het rapport benadrukt dat het hergebruik van voedsel als donatie of diervoeder voorrang moet krijgen op verwerkingsroutes zoals vergisting of energieopwekking. Dit sluit volledig aan bij de voedselwaardepiramide van de EU.
Kansen voor verwerkers van voormalige levensmiddelen
Voor bedrijven die zich bezighouden met het verwerken van voormalige levensmiddelen tot diervoeder – zoals de leden van VIDO – biedt dit rapport een belangrijke erkenning. De EEA roept lidstaten op om beleid te maken dat het gebruik van voormalige levensmiddelen in diervoeders stimuleert, met onder andere financiële prikkels en het verminderen van bureaucratische belemmeringen. Dit opent de deur voor meer steun, heldere regelgeving en mogelijke subsidies voor onze sector.
Tijd voor beleidsverandering
De oproep van de EEA is een kans voor Nederland om zijn beleid beter af te stemmen op dit soort duurzame initiatieven. Door voedselverspilling terug te dringen en de waarde van reststromen te benutten, kunnen diervoederverwerkers een nog grotere rol spelen in een circulaire voedselketen.